
Information fra KKS
. .
Kirsten Kjær
Maleren Kirsten Kjær var medlem af KKS, og den nyudgivne monografi om hende af kunsthistorikeren Hanne Abildgaard breder hendes eventyrlige liv og ekspressive kunst ud for læseren, med al den vægtige kunsthistoriske og historiske indsigt, som forfatteren besidder. Kirsten Kjær deltog i udstillinger med andre KKS-medlemmer, blandt andet i Aabo og på jubilæumsudstillingen 1966 på Charlottenborg. Bogen er rigt illustreret.
Bogen blev udgivet 15.juni 2023 af Strandberg Publishing A/S.
Bertha Wegmann
9/2 udkommer bogen “Bertha Wegmann”, udgivet af Strandberg Publishing A/S. Læs nærmere om bogen her.
Den Hirschsprungske Samling viser udstillingen “Bertha Wegmann. At male på mange sprog” 9/2-29/5 2022. Derefter vises udstillingen på Skovgaard Museet i Viborg 11/6-2/10 2022.
Gennembrud. Kvinder i dansk kunst fra 1600-tal til i dag
Bogen “Gennembrud. Kvinder i dansk kunst fra 1600-tal til i dag” af Eva Pohl er udkommet på Strandberg Publishing. Flere af de omtalte kunstnere var medlemmer af KKS.
Læs mere om bogen her
Anne Marie Carl-Nielsen
7/10 2021 – 27/2 2022 viser Glyptoteket en særudstilling med Anne Marie Carl-Nielsen.
Læs pressemeddelelsen om udstillingen her.
7/10 2021 udkommer bogen “Anne Marie Carl-Nielsen” af Emilie Boe Bierlich og Anna Manly (red.), med bidrag af: Amalie Smith, Emilie Boe Bierlich, Peter Nørgaard Larsen, Elisabeth Toubro, Kirsten Justesen, Mathias Kryger, Allan van Hansen, Rune Frederiksen og Michael Fjeldsøe.
Læs pressemeddelelsen om bogen her.

Christian den IXs rytterstatue, Anne Marie Carl-Nielsen
I anledning af 100-året for María Hugrún Ólafsdóttirs fødsel viser Roskilde Kunstforening en retrospektiv udstilling i Palæfløjen, Stændertorvet 3C i Roskilde.
María Hugrún Ólafsdóttir var kunstmaler og grafiker og medlem af KKS.
Der er fernisering lørdag den 2. oktober kl. 14, og ellers åbent tirsdag til søndag kl.12-16
Udstillingen vises 2/10-24/10 2021.
se nærmere om udstillingen på roskildekunstforening.dk
og om María Hugrún Ólafsdóttir her.

Fra vision til virkelighed – Kvindernes Bygning
November 2020:
Historien om Kvindernes Bygning inkluderer en stor del af historien om KKS. I den nyudgivne bog “Fra vision til virkelighed” dokumenteres historien, arkitekturen og billedkunsten i bygningen, sammen med præsentation af de foreninger, som er en del af bygningens identitet, herunder KKS. Bogen er rigt illustreret med fotografier af arkivalier, Ragna Grubbs arkitektur og af billedkunsten.
Bogen er på 168 sider og koster 245 kr.
Den bliver også tilgængelig på landets biblioteker, hvis den ikke allerede er nået derud.
Særudstilling og bog om Helen Schou
“Monumenternes kvinde – Helen Schou” er titlen på en særudstilling på Randers Kunstmuseum 27. September 2020 – 7. Marts 2021. Det er en omfattende udstilling helskulpturer i bronze og med skitser i både tegning og gips, af mennesker og dyr – særligt af heste. Billedhuggeren Helen Shou var selv eliterytter og stod bag skulpturen “Randers hingsten” og rytterstatuen af kong Christian X i Aarhus. Hun var privatelev af Anne Marie Carl-Nielsen og kom senere på Kunstakademiet. Bogen, som udgives i forbindelse med udstillingen, er et fint eksempel på opdateret faglig viden om en kunstner, og Helen Schou sættes ind i nye kontekster. Der er tekster af museumsinspektør i Randers Anne Sophie Lykke-Poulsen og af Merete Sanderhoff, museumsinspektør ved SMK. Bogen er på 104 sider og koster 130 kr.
Helen Schou var medlem af KKS og ivrig forkæmper for ligestilling mellem kvindelige og mandlige kunstnere. Hun sad i bestyrelsen for KKS i 1930, 1976 og 1986 og blev æresmedlem af foreningen.
I forbindelse med udstillingen er der også tekster om Helen Schou, bl.a. af Pia Græsbøll Ottesen, om et studiebesøg hos hende.
Tekstilkunst i Danmark 2008-2018
Fjerde bind i rækken af bøger om danske tekstilkunstnere er udkommet. Fra bogens indhold:
131 nulevende kunstnere præsenteres i billeder og tekst
6 artikler belyser emnet tekstilkunst fra forskellige vinkler
12 profilartikler hylder betydelige tekstilkunstnere, vi måtte sige farvel til i perioden.
Redaktion: Ulrikka Mokdad, Gina Hedegaard Nielsen, Lisbeth Tolstrup (2019):
Bogen er på 336 sider, 20 x 24 cm. Hårdt omslag.
ISBN 978-87-89232-41-6
Pris: DKK 348,- + forsendelse
6/7 2020: Ny bogudgivelse om kvindelige billedkunstnere
“Kvindelige kunstnere i Odsherred gennem 100 år” er titlen på en ny bog, udgivet af Odsherreds Kunstmuseum og Malergårdens Venner & Museum Vestsjælland. Bogen er fuld af fine kunstnerportrætter og giver et tæt indblik i kunstnernes historie, fra dengang man som kvindelig kunstner havde få muligheder og derfor besluttede sig for at danne en faglig forening, Kvindelige Kunstneres Samfund (KKS). Forfatteren Anette Wolthers har researchet grundigt gennem flere år, blandt andet i KKS-arkivet.
Mange af bogens ældste omtalte kunstnere var medlemmer af KKS: Malerne Elisabeth Neckelmann, Carla Colsmann Mohr, Agnete Swane, Asta Ring Schultz, Ingrid Wichmann, Helga Klitbæk Ejstrup, Hanne Swane og Gerda Swane.
Bogen er rigt illustreret, og kunstnerportrætterne er ført op til nutiden: yngste portrætterede kunstner er født i 1981.
En del af af bogens fotografier er taget af Pylle Søndergaard fra KKS-arkivet.
Fotografiet viser et opslag i bogen, med værker af maleren Asta Ring Schultz (1895-1978). Et oliemaleri “Alperne” fra 1939-40 og et træsnit “Venezia” fra 1951.
Bogen er på 248 sider og koster 299 kr. + eventuel forsendelse kr. 75. Den kan købes ved henvendelse til inf@vestmuseum eller på telefon 2552 8337.
Nyhedsbrev fra Kvinder i Musik
januar 2020
Læs nyhedsbrev fra Kvinder i Musik
Med kønnet på museum – skævhed i museernes indkøbspolitik
6.oktober 2019
Med stor velvillighed har professor Hans Dam Christensen, Københavns Universitet, stillet sin artikel “Med kønnet på museum – skævhed i museernes indkøbspolitik” til rådighed for KKS´ artikelserie. Artiklen blev første gang bragt i “100 års øjeblikke – Kvindelige Kunstneres Samfund”, udgivet af KKS i samarbejde med forlaget Saxo i 2014.
Artiklerne kan læses under KKS-arkivet, Litteratur og Artikler.
Udstillingen ”Astrid Holm & Co” på Øregaard Museum
Udstillingen ”Astrid Holm & Co” vises på Øregaard Museum 12/9 2019 – 26/1 2020. Malerier, vævninger og keramiske værker af Astrid Holm (1876-1937) og hendes nærmeste kreds af kvindelige kunstnere Ebba Carstensen, Juliana Sveinsdottir og Vera Nilsson, vises i rig ophængning.
Kunsthistorikeren Hanne Abildgaard har forsket i Astrid Holm, hendes kolleger og tid, og den 375 sider store bog er udgivet i forbindelse med udstillingen. Et helt kapitel drejer sig om stiftelsen af Kvindelige Kunstneres Samfund og de tidlige år, som der i øvrigt refereres righoldigt til i såvel hele teksten som i noterne (referencer til KKS-arkivet, til jubilæumsbogen ”100 års øjeblikke” og til webartiklerne på KKS´ hjemmeside).
Astrid Holm blev tidligt medlem af KKS og blev den første leder af Kunstnernes Statsunderstøttede Croquisskole fra 1919. Hun blev desuden den første kvindelige lærer på Kunstakademiet, i den nyoprettede væveskole.
Øregaard Museum, Ørehøj Allé 2, 2900 Hellerup. Åbent onsd-fred. 13-16. Lørd.-sønd. 12-16.
Nyhedsbrev fra Kvinder i Musik
september 2019
Læs nyhedsbrev fra Kvinder i Musik
Anna og Inger får besøg af Else og Kirsten
Udstilling på Janus – Vestjyllands Kunstmuseum
Bag den snurrige titel gemmer sig en spændende udstilling.
Janus – Vestjyllands Kunstmuseum i Tistrup viser i øjeblikket en udstilling med velkendte, nu afdøde KKS-medlemmer: malerne Anna Klindt Sørensen, Inger Lut Debois, Else Alfelt og Kirsten Kjær.
De havde alle en anselig karriere som kunstnere, og de arbejdede alle samtidig for fællesskabet i KKS, på forskellig vis.
Udstillingen kan ses i tidsrummet fra den 16/2 – 19/5 2019, tir-søn kl. 13-16
på Lærkevej 25, Tistrup.
Anna Klindt Sørensen og Inger Lut Debois var i en årrække medlemmer af bestyrelsen, og Inger Lut Debois var formand fra 1992-2000. Else Alfelt og Kirsten Kjær var aktive medlemmer og deltog i mange af de udstillinger, som KKS blev inviteret til og selv foranledigede. Gennem deres arbejde i KKS for fokus på de kvindelige kunstnere har de været medvirkende til, at vi i dag som kunstnere kan komme videre med uddannelse, stipendier og offentlige opgaver – samt høste bevågenhed hos kunstmuseer og samlinger.
I deres øvrige karriere arbejdede de alle med stor anerkendelse af deres værk. Læs mere om dem alle i Weilbachs Kunstnerleksikon.
Det gengivne maleri er af Anna Klindt Sørensen og viser hendes gode ven, maleren Holger J. Jensen. Maleriet var udlånt til Decembristernes udstilling på Den Frie i december 2018.
februar 2019: Nyhedsbrev fra Kvinder i Musik
Læs nyhedsbrev fra Kvinder i Musik
6.januar 2019: Ny side om Croquisskolen på hjemmesiden
Der er tilføjet en ny side ”Croquisskolen” under hovedmenuen. På denne side kan man i 100-året for skolens oprettelse læse pressemateriale, se KKS’s WEB-udstilling af en række medlemmers croquistegninger og læse om artikler, skrevet om skolen på KKS’s foranledning.
20.december 2018: Nye artikler om Croquisskolen på hjemmesiden
I anledning af 100-året for stiftelsen af Kunstnernes Statsunderstøttede Croquisskole har KKS-valgt at formidle viden om skolen, som var resultatet af et samarbejde mellem syv kunstnerorganisationer. KKS var drivkraften bag samlingen af organisationerne, stiftelsen og hele forløbet indtil 1994, hvor skolen trods sin succes måtte lukke. Der er to kunsthistorikere, som har skrevet om Croquisskolen historie: Hanne Abildgaard og Sofie Olesdatter Bastiansen.
Artiklerne kan læses under Fanen KKS-arkivet, Litteratur og Artikler.
5.november 2018: CV for KKS
KKS-arkivudvalget har udformnet et CV for KKS. Det vil blive opdateret løbende og kan findes under menupunktet KKS.
25.oktober 2018: Anna Ancher – brev fra een af KKS´ stiftere
Maleren Anna Ancher var medstifter af KKS i 1916, og i KKS-arkivet er hun repræsenteret med et smukt takkebrev af den 13/1 1921 og et lille kort. I 1921 blev Anna Ancher udnævnt til æresmedlem af foreningen. Nu kan alle læse brevet i sammenhæng med de knap 4.000 andre breve, som sendtes til og fra Anna og Michael Ancher i hele deres levetid: Kunsthistorikeren Elisabeth Fabritius har siden 2009 forsket i brevene, og hendes samlede præsentation af dem, sammen med kommentarer, er nu blevet udgivet på forlaget Historika i samarbejde med Det Kongelige Bibliotek.
Udgivelsen er et pragtværk på foruden registranten, bind 6, fem tykke bind, som også rummer fotografier af både Anna og Michael Ancher og deres omgangskreds. Udgivelsen er netop kommet til de danske folkebiblioteker.
I KKS-brevet, nr. 3.167 og med transkriberet tekst på side 123 i bind 5, fortæller Anna Ancher om sin spænding ved udpakningen af hilsnen fra KKS og sin glæde over æren – og hun skriver sluttelig “vel mødt på Valpladsen til Foraaret”.
Brevet kan læses i databasen over KKS-arkivet, som findes på hjemmesiden www.kks-kunst.dk under KKS-arkivet, Søg i databasen.
11.oktober 2018:
Ny netartikel om Christine Swane (1876-1960)
Kunsthistorikeren Anne Lie Stokbro har til KKS-arkiv serien af netartikler skrevet om maleren Christine Swane. Som noget særligt tydeliggøres i artiklen også Swanes keramiske værker. Christine Swane blev inviteret til mange af de udstillinger, som KKS arrangerede: Kvindelige Kunstneres Retrospektive Udstilling i 1920, Kvindelige Kunstneres Samfunds Udstilling i Kunstindustrimuseet 1926, Arbejder af medlemmer af Kvindelige Kunstneres Samfund i Kunstforeningen 1930, Nordiska Konstnärinnor i Liljevalch Konsthall, Stockholm 1948 og Charlottenborg 1966, 50-års jubilæumsudstillingen for KKS.
Læs artiklen under Litteratur og Artikler
august 2018
Læs nyhedsbrev fra Kvinder i Musik
27.marts.2018: Ændringer på hjemmesiden
Der er nu oprettet en ny side til brug for de netværksgrupper og aktiviteter, der oprettes af KKS-medlemmerne. Når du har indtastet password til medlemssiderne, skal du vælge ”Aktiviteter og netværksgrupper” for at komme til siden.
Du kan læse mere om medlemsinitierede aktiviteter og netværksgrupper i KKS-strategien, hvis du vælger ”Referater og strategi” på medlemssiden.
12.marts 2018
Ny netartikel om maleren Ebba Carstensen (1885-1967)
KKS-arkivet lægger stor vægt på formidling om kunstnerne i foreningen. I serien af netartikler følger nu kunsthistorikeren, cand. mag. Sofie Olesdatter Bastiansens nye artikel om maleren Ebba Carstensen. Ebba Carstensen var én af KKS´ stiftere og medvirkede i bestyrelsen, ligesom hun deltog i andet organisatorisk arbejde ved siden af sit rige kunstneriske virke, som også omfattede arbejde med tekstil.
Forfatteren bag artiklen, Sofie Olesdatter Dennig Bastiansen, har beskæftiget sig indgående med KKS-arkivet. Hun har skrevet speciale om det og flere artikler om kvindelige kunstnere. I KKS´ 100-års jubilæumsår 2016 stod hun bag udstillingen i montrerne ved Dronningesalen i Den Sorte Diamant.
Til Artikler
8.marts 2017: Bogudgivelse
Den 8. marts blev forfatteren Birgit Pontoppidans nye bog lanceret på Charlottenborg ”Det skete på Kvindeudstillingen Charlottenborg 1975”. Bogen er rigt illustreret med fotografier fra udstillingen, og teksten dokumenterer den eksperimentelle proces for de kvindelige kunstnere, der deltog. KKS-arkivudvalget har nydt godt af Birgit Pontoppidans store netværk, idet vi gennem hende fik kontakt til fotografen Sonja Iskov, som godkendte brug af nogle af hendes fine kunstnerportrætter i KKS-jubilæumsbog. Birgit Pontoppidan har endvidere overdraget interviewmateriale med kvindelige kunstnere til KKS-arkivet.
8.marts 2017: Ny artikel på hjemmesiden: Anne Marie Telmányi
Som en stor og venlig gestus over for KKS har mag. art. seniorforsker Anne Christiansen bevilget tilladelse til, at en digitaliseret udgave af særtrykket om maleren Anne Marie Telmányi nu lægges på foreningens hjemmeside. Anne Christiansen har i en årrække forsket i Telmányis moder, billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen, for Odense Bys Museer, som i 2013 udgav hendes storværk ”Anne Marie Carl-Nielsen, født Brodersen”. I forlængelse af arbejdet med bogen udkom i 2015 værket ”Carl Nielsen-parrets Kunstsamling”, hvor Anne Christiansen med sit indgående kendskab til kunst og kunstnere og til familien Carl-Nielsen i særdeleshed gennemgår de kunstnere, hvis værker var repræsenteret i ægteparret Nielsens hjem i Frederiksholms Kanal i København, og som nu forefindes på Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Museum i Odense. Gennem kapitlet om Anne Marie Telmányi får vi et dybtgående kendskab til en ellers upåagtet kunstner, og vi er i KKS meget taknemmelige for denne mulighed.
Til Artikler
23.februar 2017: Grethe Bagge og Anna Klindt Sørensen: Udstillinger og bog
Værker af to nu afdøde KKS-medlemmer, malerne Grethe Bagge og Anna Klindt Sørensen, vises på forskellige udstillinger i Janus Bygningen i Tistrup fra 18/2 2017. Grethe Bagges malerier blev vist på Rønnebæksholm på udstillingen “Farvepragtens Magi” i 2016 under stor opmærksomhed.
En bog om Anna Klindt Sørensens grafiske arbejder har længe været undervejs. Tidligere museumsdirektør ved Museum Jorn, Troels Andersen, har i samarbejde med kunsthistorikeren Dorthe Kirkeby Andersen, registreret værkerne og skrevet teksten. Bogen udgives af Anna Klindt Sørensens Fond i forbindelse med udstillingen, som er en nyophængning af Klindt Sørensens værker fra samlingen i Tistrup.
26.januar 2017: Ny artikel på hjemmesiden: Marie Henriques
Historikeren Kristian Hvidt har et omfattende forfatterskab bag sig. I denne artikel fortæller han om een af Kvindelige Kunstneres Samfunds hovedkræfter bag stiftelsen i 1916: Maleren Marie Henriques, som han har oplevet i sin barndom og senere liv, og sætter hendes liv og værk ind i sammenhæng med datidens udvikling i kunst, kultur og politik.
Til Artikler
2.januar 2017: Ændringer på hjemmesiden
Nu, efter jubilæumsåret, er der foretaget flere ændringer på hjemmesiden.
Siden om jubilæumsaktiviteterne er flyttet over som et undermenupunt til KKS-arkivet.
Startsiden er ændret, så der er givet plads til, at førstkommende punkt på kalenderen og en enkelt nyhed kan vises direkte på siden.
Denne side er indført som noget nyt. Den skal bruges til foreningsrelevante informationer. Information, der vises på denne side, kan også vises på startsiden for en periode.
Der bliver adgang til at læse referater fra en ny side under “Medlemmer”. Siden kræver login, så referaterne er ikke tilgængelige, før der er sendt oplysning om password til medlemmerne.
Søgning i KKS-arkivets database kan nu startes direkte fra forsiden, og der er tilføjet en vejledning på arkivdatabasens startside.
Siden med litteratur og artikler er udvidet, med et link til foreningens medlemsliste for 1916-1966.
Information
Maleren Kirsten Kjær var medlem af KKS, og den nyudgivne monografi om hende af kunsthistorikeren Hanne Abildgaard breder hendes eventyrlige liv og ekspressive kunst ud for læseren, med al den vægtige kunsthistoriske og historiske indsigt, som forfatteren besidder. Kirsten Kjær deltog i udstillinger med andre KKS-medlemmer, blandt andet i Aabo og på jubilæumsudstillingen 1966 på Charlottenborg. Bogen er rigt illustreret.
Bogen blev udgivet 15.juni 2023 af Strandberg Publishing A/S.

Bertha Wegmann
9/2 udkommer bogen “Bertha Wegmann”, udgivet af Strandberg Publishing A/S. Læs nærmere om bogen her.
Den Hirschsprungske Samling viser udstillingen “Bertha Wegmann. At male på mange sprog” 9/2-29/5 2022. Derefter vises udstillingen på Skovgaard Museet i Viborg 11/6-2/10 2022.
Gennembrud. Kvinder i dansk kunst fra 1600-tal til i dag
Bogen “Gennembrud. Kvinder i dansk kunst fra 1600-tal til i dag” af Eva Pohl er udkommet på Strandberg Publishing. Flere af de omtalte kunstnere var medlemmer af KKS.
Læs mere om bogen her
Anne Marie Carl-Nielsen
7/10 2021 – 27/2 2022 viser Glyptoteket en særudstilling med Anne Marie Carl-Nielsen.
Læs pressemeddelelsen om udstillingen her.
7/10 2021 udkommer bogen “Anne Marie Carl-Nielsen” af Emilie Boe Bierlich og Anna Manly (red.), med bidrag af: Amalie Smith, Emilie Boe Bierlich, Peter Nørgaard Larsen, Elisabeth Toubro, Kirsten Justesen, Mathias Kryger, Allan van Hansen, Rune Frederiksen og Michael Fjeldsøe.
Læs pressemeddelelsen om bogen her.

Christian den IXs rytterstatue, Anne Marie Carl-Nielsen
María Hugrún Ólafsdóttir
I anledning af 100-året for María Hugrún Ólafsdóttirs fødsel viser Roskilde Kunstforening en retrospektiv udstilling i Palæfløjen, Stændertorvet 3C i Roskilde.
María Hugrún Ólafsdóttir var kunstmaler og grafiker og medlem af KKS.
Der er fernisering lørdag den 2. oktober kl. 14, og ellers åbent tirsdag til søndag kl.12-16
Udstillingen vises 2/10-24/10 2021.
se nærmere om udstillingen på roskildekunstforening.dk
og om María Hugrún Ólafsdóttir her.
Fra vision til virkelighed – Kvindernes Bygning
November 2020:
Historien om Kvindernes Bygning inkluderer en stor del af historien om KKS. I den nyudgivne bog “Fra vision til virkelighed” dokumenteres historien, arkitekturen og billedkunsten i bygningen, sammen med præsentation af de foreninger, som er en del af bygningens identitet, herunder KKS. Bogen er rigt illustreret med fotografier af arkivalier, Ragna Grubbs arkitektur og af billedkunsten.
Bogen er på 168 sider og koster 245 kr.
Den bliver også tilgængelig på landets biblioteker, hvis den ikke allerede er nået derud.
Særudstilling og bog om Helen Schou
“Monumenternes kvinde – Helen Schou” er titlen på en særudstilling på Randers Kunstmuseum 27. September 2020 – 7. Marts 2021. Det er en omfattende udstilling helskulpturer i bronze og med skitser i både tegning og gips, af mennesker og dyr – særligt af heste. Billedhuggeren Helen Shou var selv eliterytter og stod bag skulpturen “Randers hingsten” og rytterstatuen af kong Christian X i Aarhus. Hun var privatelev af Anne Marie Carl-Nielsen og kom senere på Kunstakademiet. Bogen, som udgives i forbindelse med udstillingen, er et fint eksempel på opdateret faglig viden om en kunstner, og Helen Schou sættes ind i nye kontekster. Der er tekster af museumsinspektør i Randers Anne Sophie Lykke-Poulsen og af Merete Sanderhoff, museumsinspektør ved SMK. Bogen er på 104 sider og koster 130 kr.
Helen Schou var medlem af KKS og ivrig forkæmper for ligestilling mellem kvindelige og mandlige kunstnere. Hun sad i bestyrelsen for KKS i 1930, 1976 og 1986 og blev æresmedlem af foreningen.
I forbindelse med udstillingen er der også tekster om Helen Schou, bl.a. af Pia Græsbøll Ottesen, om et studiebesøg hos hende.
Tekstilkunst i Danmark 2008-2018
Fjerde bind i rækken af bøger om danske tekstilkunstnere er udkommet. Fra bogens indhold:
131 nulevende kunstnere præsenteres i billeder og tekst
6 artikler belyser emnet tekstilkunst fra forskellige vinkler
12 profilartikler hylder betydelige tekstilkunstnere, vi måtte sige farvel til i perioden.
Redaktion: Ulrikka Mokdad, Gina Hedegaard Nielsen, Lisbeth Tolstrup (2019):
Bogen er på 336 sider, 20 x 24 cm. Hårdt omslag.
ISBN 978-87-89232-41-6
Pris: DKK 348,- + forsendelse
6/7 2020: Ny bogudgivelse om kvindelige billedkunstnere
“Kvindelige kunstnere i Odsherred gennem 100 år” er titlen på en ny bog, udgivet af Odsherreds Kunstmuseum og Malergårdens Venner & Museum Vestsjælland. Bogen er fuld af fine kunstnerportrætter og giver et tæt indblik i kunstnernes historie, fra dengang man som kvindelig kunstner havde få muligheder og derfor besluttede sig for at danne en faglig forening, Kvindelige Kunstneres Samfund (KKS). Forfatteren Anette Wolthers har researchet grundigt gennem flere år, blandt andet i KKS-arkivet.
Mange af bogens ældste omtalte kunstnere var medlemmer af KKS: Malerne Elisabeth Neckelmann, Carla Colsmann Mohr, Agnete Swane, Asta Ring Schultz, Ingrid Wichmann, Helga Klitbæk Ejstrup, Hanne Swane og Gerda Swane.
Bogen er rigt illustreret, og kunstnerportrætterne er ført op til nutiden: yngste portrætterede kunstner er født i 1981.
En del af af bogens fotografier er taget af Pylle Søndergaard fra KKS-arkivet.
Fotografiet viser et opslag i bogen, med værker af maleren Asta Ring Schultz (1895-1978). Et oliemaleri “Alperne” fra 1939-40 og et træsnit “Venezia” fra 1951.
Bogen er på 248 sider og koster 299 kr. + eventuel forsendelse kr. 75. Den kan købes ved henvendelse til inf@vestmuseum eller på telefon 2552 8337.
Nyhedsbrev fra Kvinder i Musik
januar 2020
Læs nyhedsbrev fra Kvinder i Musik
Med kønnet på museum – skævhed i museernes indkøbspolitik
6.oktober 2019
Med stor velvillighed har professor Hans Dam Christensen, Københavns Universitet, stillet sin artikel “Med kønnet på museum – skævhed i museernes indkøbspolitik” til rådighed for KKS´ artikelserie. Artiklen blev første gang bragt i “100 års øjeblikke – Kvindelige Kunstneres Samfund”, udgivet af KKS i samarbejde med forlaget Saxo i 2014.
Artiklerne kan læses under KKS-arkivet, Litteratur og Artikler.
Udstillingen ”Astrid Holm & Co” på Øregaard Museum
Udstillingen ”Astrid Holm & Co” vises på Øregaard Museum 12/9 2019 – 26/1 2020. Malerier, vævninger og keramiske værker af Astrid Holm (1876-1937) og hendes nærmeste kreds af kvindelige kunstnere Ebba Carstensen, Juliana Sveinsdottir og Vera Nilsson, vises i rig ophængning.
Kunsthistorikeren Hanne Abildgaard har forsket i Astrid Holm, hendes kolleger og tid, og den 375 sider store bog er udgivet i forbindelse med udstillingen. Et helt kapitel drejer sig om stiftelsen af Kvindelige Kunstneres Samfund og de tidlige år, som der i øvrigt refereres righoldigt til i såvel hele teksten som i noterne (referencer til KKS-arkivet, til jubilæumsbogen ”100 års øjeblikke” og til webartiklerne på KKS´ hjemmeside).
Astrid Holm blev tidligt medlem af KKS og blev den første leder af Kunstnernes Statsunderstøttede Croquisskole fra 1919. Hun blev desuden den første kvindelige lærer på Kunstakademiet, i den nyoprettede væveskole.
Øregaard Museum, Ørehøj Allé 2, 2900 Hellerup. Åbent onsd-fred. 13-16. Lørd.-sønd. 12-16.
Nyhedsbrev fra Kvinder i Musik
september 2019
Læs nyhedsbrev fra Kvinder i Musik
Anna og Inger får besøg af Else og Kirsten
Udstilling på Janus – Vestjyllands Kunstmuseum
Bag den snurrige titel gemmer sig en spændende udstilling.
Janus – Vestjyllands Kunstmuseum i Tistrup viser i øjeblikket en udstilling med velkendte, nu afdøde KKS-medlemmer: malerne Anna Klindt Sørensen, Inger Lut Debois, Else Alfelt og Kirsten Kjær.
De havde alle en anselig karriere som kunstnere, og de arbejdede alle samtidig for fællesskabet i KKS, på forskellig vis.
Udstillingen kan ses i tidsrummet fra den 16/2 – 19/5 2019, tir-søn kl. 13-16
på Lærkevej 25, Tistrup.
Anna Klindt Sørensen og Inger Lut Debois var i en årrække medlemmer af bestyrelsen, og Inger Lut Debois var formand fra 1992-2000. Else Alfelt og Kirsten Kjær var aktive medlemmer og deltog i mange af de udstillinger, som KKS blev inviteret til og selv foranledigede. Gennem deres arbejde i KKS for fokus på de kvindelige kunstnere har de været medvirkende til, at vi i dag som kunstnere kan komme videre med uddannelse, stipendier og offentlige opgaver – samt høste bevågenhed hos kunstmuseer og samlinger.
I deres øvrige karriere arbejdede de alle med stor anerkendelse af deres værk. Læs mere om dem alle i Weilbachs Kunstnerleksikon.
Det gengivne maleri er af Anna Klindt Sørensen og viser hendes gode ven, maleren Holger J. Jensen. Maleriet var udlånt til Decembristernes udstilling på Den Frie i december 2018.
februar 2019: Nyhedsbrev fra Kvinder i Musik
Læs nyhedsbrev fra Kvinder i Musik
6.januar 2019: Ny side om Croquisskolen på hjemmesiden
Der er tilføjet en ny side ”Croquisskolen” under hovedmenuen. På denne side kan man i 100-året for skolens oprettelse læse pressemateriale, se KKS’s WEB-udstilling af en række medlemmers croquistegninger og læse om artikler, skrevet om skolen på KKS’s foranledning.
20.december 2018: Nye artikler om Croquisskolen på hjemmesiden
I anledning af 100-året for stiftelsen af Kunstnernes Statsunderstøttede Croquisskole har KKS-valgt at formidle viden om skolen, som var resultatet af et samarbejde mellem syv kunstnerorganisationer. KKS var drivkraften bag samlingen af organisationerne, stiftelsen og hele forløbet indtil 1994, hvor skolen trods sin succes måtte lukke. Der er to kunsthistorikere, som har skrevet om Croquisskolen historie: Hanne Abildgaard og Sofie Olesdatter Bastiansen.
Artiklerne kan læses under Fanen KKS-arkivet, Litteratur og Artikler.
5.november 2018: CV for KKS
KKS-arkivudvalget har udformnet et CV for KKS. Det vil blive opdateret løbende og kan findes under menupunktet KKS.
25.oktober 2018: Anna Ancher – brev fra een af KKS´ stiftere
Maleren Anna Ancher var medstifter af KKS i 1916, og i KKS-arkivet er hun repræsenteret med et smukt takkebrev af den 13/1 1921 og et lille kort. I 1921 blev Anna Ancher udnævnt til æresmedlem af foreningen. Nu kan alle læse brevet i sammenhæng med de knap 4.000 andre breve, som sendtes til og fra Anna og Michael Ancher i hele deres levetid: Kunsthistorikeren Elisabeth Fabritius har siden 2009 forsket i brevene, og hendes samlede præsentation af dem, sammen med kommentarer, er nu blevet udgivet på forlaget Historika i samarbejde med Det Kongelige Bibliotek.
Udgivelsen er et pragtværk på foruden registranten, bind 6, fem tykke bind, som også rummer fotografier af både Anna og Michael Ancher og deres omgangskreds. Udgivelsen er netop kommet til de danske folkebiblioteker.
I KKS-brevet, nr. 3.167 og med transkriberet tekst på side 123 i bind 5, fortæller Anna Ancher om sin spænding ved udpakningen af hilsnen fra KKS og sin glæde over æren – og hun skriver sluttelig “vel mødt på Valpladsen til Foraaret”.
Brevet kan læses i databasen over KKS-arkivet, som findes på hjemmesiden www.kks-kunst.dk under KKS-arkivet, Søg i databasen.
11.oktober 2018:
Ny netartikel om Christine Swane (1876-1960)
Kunsthistorikeren Anne Lie Stokbro har til KKS-arkiv serien af netartikler skrevet om maleren Christine Swane. Som noget særligt tydeliggøres i artiklen også Swanes keramiske værker. Christine Swane blev inviteret til mange af de udstillinger, som KKS arrangerede: Kvindelige Kunstneres Retrospektive Udstilling i 1920, Kvindelige Kunstneres Samfunds Udstilling i Kunstindustrimuseet 1926, Arbejder af medlemmer af Kvindelige Kunstneres Samfund i Kunstforeningen 1930, Nordiska Konstnärinnor i Liljevalch Konsthall, Stockholm 1948 og Charlottenborg 1966, 50-års jubilæumsudstillingen for KKS.
Læs artiklen under Litteratur og Artikler
august 2018
Læs nyhedsbrev fra Kvinder i Musik
27.marts.2018: Ændringer på hjemmesiden
Der er nu oprettet en ny side til brug for de netværksgrupper og aktiviteter, der oprettes af KKS-medlemmerne. Når du har indtastet password til medlemssiderne, skal du vælge ”Aktiviteter og netværksgrupper” for at komme til siden.
Du kan læse mere om medlemsinitierede aktiviteter og netværksgrupper i KKS-strategien, hvis du vælger ”Referater og strategi” på medlemssiden.
12.marts 2018
Ny netartikel om maleren Ebba Carstensen (1885-1967)
KKS-arkivet lægger stor vægt på formidling om kunstnerne i foreningen. I serien af netartikler følger nu kunsthistorikeren, cand. mag. Sofie Olesdatter Bastiansens nye artikel om maleren Ebba Carstensen. Ebba Carstensen var én af KKS´ stiftere og medvirkede i bestyrelsen, ligesom hun deltog i andet organisatorisk arbejde ved siden af sit rige kunstneriske virke, som også omfattede arbejde med tekstil.
Forfatteren bag artiklen, Sofie Olesdatter Dennig Bastiansen, har beskæftiget sig indgående med KKS-arkivet. Hun har skrevet speciale om det og flere artikler om kvindelige kunstnere. I KKS´ 100-års jubilæumsår 2016 stod hun bag udstillingen i montrerne ved Dronningesalen i Den Sorte Diamant.
Til Artikler
8.marts 2017: Bogudgivelse
Den 8. marts blev forfatteren Birgit Pontoppidans nye bog lanceret på Charlottenborg ”Det skete på Kvindeudstillingen Charlottenborg 1975”. Bogen er rigt illustreret med fotografier fra udstillingen, og teksten dokumenterer den eksperimentelle proces for de kvindelige kunstnere, der deltog. KKS-arkivudvalget har nydt godt af Birgit Pontoppidans store netværk, idet vi gennem hende fik kontakt til fotografen Sonja Iskov, som godkendte brug af nogle af hendes fine kunstnerportrætter i KKS-jubilæumsbog. Birgit Pontoppidan har endvidere overdraget interviewmateriale med kvindelige kunstnere til KKS-arkivet.
8.marts 2017: Ny artikel på hjemmesiden: Anne Marie Telmányi
Som en stor og venlig gestus over for KKS har mag. art. seniorforsker Anne Christiansen bevilget tilladelse til, at en digitaliseret udgave af særtrykket om maleren Anne Marie Telmányi nu lægges på foreningens hjemmeside. Anne Christiansen har i en årrække forsket i Telmányis moder, billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen, for Odense Bys Museer, som i 2013 udgav hendes storværk ”Anne Marie Carl-Nielsen, født Brodersen”. I forlængelse af arbejdet med bogen udkom i 2015 værket ”Carl Nielsen-parrets Kunstsamling”, hvor Anne Christiansen med sit indgående kendskab til kunst og kunstnere og til familien Carl-Nielsen i særdeleshed gennemgår de kunstnere, hvis værker var repræsenteret i ægteparret Nielsens hjem i Frederiksholms Kanal i København, og som nu forefindes på Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Museum i Odense. Gennem kapitlet om Anne Marie Telmányi får vi et dybtgående kendskab til en ellers upåagtet kunstner, og vi er i KKS meget taknemmelige for denne mulighed.
Til Artikler
23.februar 2017: Grethe Bagge og Anna Klindt Sørensen: Udstillinger og bog
Værker af to nu afdøde KKS-medlemmer, malerne Grethe Bagge og Anna Klindt Sørensen, vises på forskellige udstillinger i Janus Bygningen i Tistrup fra 18/2 2017. Grethe Bagges malerier blev vist på Rønnebæksholm på udstillingen “Farvepragtens Magi” i 2016 under stor opmærksomhed.
En bog om Anna Klindt Sørensens grafiske arbejder har længe været undervejs. Tidligere museumsdirektør ved Museum Jorn, Troels Andersen, har i samarbejde med kunsthistorikeren Dorthe Kirkeby Andersen, registreret værkerne og skrevet teksten. Bogen udgives af Anna Klindt Sørensens Fond i forbindelse med udstillingen, som er en nyophængning af Klindt Sørensens værker fra samlingen i Tistrup.
26.januar 2017: Ny artikel på hjemmesiden: Marie Henriques
Historikeren Kristian Hvidt har et omfattende forfatterskab bag sig. I denne artikel fortæller han om een af Kvindelige Kunstneres Samfunds hovedkræfter bag stiftelsen i 1916: Maleren Marie Henriques, som han har oplevet i sin barndom og senere liv, og sætter hendes liv og værk ind i sammenhæng med datidens udvikling i kunst, kultur og politik.
Til Artikler
2.januar 2017: Ændringer på hjemmesiden
Nu, efter jubilæumsåret, er der foretaget flere ændringer på hjemmesiden.
Siden om jubilæumsaktiviteterne er flyttet over som et undermenupunt til KKS-arkivet.
Startsiden er ændret, så der er givet plads til, at førstkommende punkt på kalenderen og en enkelt nyhed kan vises direkte på siden.
Denne side er indført som noget nyt. Den skal bruges til foreningsrelevante informationer. Information, der vises på denne side, kan også vises på startsiden for en periode.
Der bliver adgang til at læse referater fra en ny side under “Medlemmer”. Siden kræver login, så referaterne er ikke tilgængelige, før der er sendt oplysning om password til medlemmerne.
Søgning i KKS-arkivets database kan nu startes direkte fra forsiden, og der er tilføjet en vejledning på arkivdatabasens startside.
Siden med litteratur og artikler er udvidet, med et link til foreningens medlemsliste for 1916-1966.